Arxiu de programes

"No callis res", avui amb Joan-Pere Le Bihan, expresident de La Bressola

0 Comentaris
18-12-2019

"No callis res", avui amb Joan-Pere Le Bihan, expresident de La Bressola.

Joan Pere Le Bihan i Rullan de pare bretó i mare mallorquina, va estudiar filologia espanyola a la Universitat d'Ais de Provença i fou professor de castellà a un liceu de Marsella. Un accident laboral el va obligar a retirar-se a la Vendée, on dirigí un centre de formació professional. Va organitzar la campanya per a l'alliberament de militants bascs i catalans tancats a l'Illa d'Yeu. El 1977 es va establir a Perpinyà i el 1979 es va fer càrrec de l'escola catalana la Bressola de Nyils (el Rosselló).

El 1981 es va fer càrrec de la direcció de La Bressola. L'any 1991 fundà La Bressola de Prada (el Conflent) i fou elegit president de l'associació Onofre d'Alentorn per mitjà de la qual va impulsar el 1992 la instal·lació dels repetidors de TV3 al Conflent i al Riberal de la Tet.

El 1995 va negociar amb el Ministre d'Educació de França l'estatut vigent de La Bressola, que permet que l'Estat en pagui els mestres si el centre té més de cinc anys. Va impulsar la creació de les escoles catalanes del Soler i Sant Esteve del Monestir (el Rosselló), Vernet (el Conflent), Càldegues (la Cerdanya) així com el centre d'ensenyament secundari català Pompeu Fabra del Soler. 

Ha estat copresident de la Comissió de Llengües Regionals de la regió del Llenguadoc-Rosselló. El 1995 va rebre el Premi Jaume I d'Acció Cívica i el Premi Ramon Aramon. El 2006 va rebre el Premi Emili Darder de l'Obra Cultural Balear. L'any 2014 va publicar el llibre «Estat nou? Escola nova! Propostes per salvar i estendre l'ús del català», prologat per Joaquim Arenas i Sampera i editat per Edicions 1984.

Presentat per Joan Solé Giménez / Dirigit per Amàlia Bosch.

5.0
Programes relacionats: "No callis res", avui amb Xavier Diez, escriptor i historiador "De la mà de la cultura", avui amb Maria Bohigas i Teresa Ibars "No callis res", avui amb Maria Assumpció Vilà, síndica de greuges de Barcelona "De la mà de la cultura", avui amb Ko Tazawa i Jon Lopez de Viñaspre "No callis res", avui amb Xavier Ginesta, periodista i professor "De la mà de la cultura", avui amb Toni Vall, periodista i crític cinematogràfic "No callis res", avui amb Fèlix Rabassa, historiador Especial "No callis res", avui Roger San Millán (Solidaritat) i Toni Castellà (Demòcrates) "De la mà de la cultura", avui amb Pilar Romera, escriptora "No callis res", avui amb Jordi Vila-Abadal, metge psiquiatre i escriptor
Joan-Pere Le Bihan La Bressola TV3 Escola catalana

No hi ha cap comentari de moment...

Feu un comentari

El vostre correu electrònic no serà publicat.